Tapster.pl

alkohole świata – ciekawostki – informacje

Whisky – czym jest i jakie są jej rodzaje?

Whisky to trunek, w którym gustują zazwyczaj mężczyźni. Oczywiście, nie brakuje kobiet lubiących tego rodzaju alkohole, jednak z reguły przyjęło się pić go w męskim gronie. Ten napój wysokoprocentowy odznacza się przede wszystkim wyższa ceną. Wynika to z trudności w jego pozyskiwaniu i okresie destylacji, jaki ten musi odczekać. W poniższym wpisie zajmiemy się niemal całościowo tematyką whisky, zaczynając od metody wytworzenia, a kończąc na krótkim opisie poszczególnych odmian tego trunku.

Whisky – co to za alkohol?

Sam trunek nie jest może ekstremalnie trudny do wytworzenia, jednak wymaga od producenta masy pracy i wysiłku. Produkcja whisky bazuje na destylacji słodu lub zboża w dębowych beczkach przez określony wymiar czasu. Do samego procesu potrzeba wyłącznie jednego z głównych składników, wody oraz drożdży. Oczywiście, do tego wszystkiego mogą dochodzić jeszcze poszczególne aromaty uzyskiwane poprzez chociażby dodawanie karmelu czy wyciągów z egzotycznych owoców.

Czas leżakowania w beczce jest w przypadku whisky różnorodny. Zazwyczaj okres ten nie powinien być mniejszy od trzech lat. Zdarzają się przypadki, w których to trunek ten spędza w dębowej beczce nawet ćwierć wieku. To właśnie wtedy najbardziej wyczuwalny jest w napoju aromat dębu, który co prawda również zależy od jakości samego drewna.

Whisky w zależności od kraju

Wbrew pozorom, bardzo mało krajów spośród wszystkich na świecie, słynie z produkcji whisky. Najbardziej rozpoznawalnymi państwami, którymi niemalże stoi ten alkohol są Stany Zjednoczone oraz Szkocja. Każdy z tych krajów posiada swoje indywidualne receptury na tworzenie whisky. Oprócz dwóch pionierów tej odmiany alkoholu, można spotkać go jeszcze w Irlandii, Kanadzie oraz Japonii. Kraje te bazują jednak na technikach i manufakturze czołowych whisky szkockich bądź różnią się od nich jedynie detalami.

Whisky z niemal każdego kraju wymienionego powyżej można spotkać w większości placówek sygnowanych jako whisky premium sklep.

Rodzaje whisky

Ilość odmian whisky jest spora, przez co osoba niedoświadczona w degustacji może mieć spory problem z ich odróżnieniem. Warto jednak znać podstawy, które być może kiedyś będą mogły się przydać. Zdecydowanie najpopularniejszą whisky spośród wszystkich jest szkocka Single Malt Whisky. Produkuje się ją wyłącznie z jednego słodu jęczmiennego, a do tego musi pochodzić z jednej destylarni. Inną odmianą jest Grain Whisky, wytwarzana z jakiegokolwiek zboża. Może to być pszenica , żyto czy nawet kukurydza. Kiedy mówimy o szkockiej whisky występującej w sklepach, najczęściej jest to popularny Blend. To głównie mieszanka różnych odmian o charakterze słodowym i zbożowym.

W USA królują natomiast whisky o rodzaju Bourbon. To głównie odmiany wyprodukowane z kukurydzy, do których można jeszcze zaliczyć specjalny typ Tennessee. Na drugim miejscu w tym zestawieniu widnieją Rye Whisky, wytwarzane w większości z żyta. Irlandia korzysta natomiast z receptur swojego niedalekiego sąsiada, a co za tym idzie, produkuje głównie whisky o charakterze Single Malt lub Blended.