Tapster.pl

alkohole świata – ciekawostki – informacje

Co to jest Sherry? Krótko o tym popularnym winie

burgundia

Co to jest Sherry? Krótko o popularnym alkoholu

Sherry jest rodzajem wina, pochodzącym z prowincji Kadyks w Andaluzji. Jest to wino wzmacniane tego samego typu co Porto. Charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem. Wielu osobom w Polsce kojarzy się ono z nalewką wiśniową, choć różnica jest duża. Sherry  jest hiszpańskim białym winem, w którym zawartość alkoholu może wahać się między 15 a 22%. Wyrabia się je z białych winogron (Moscatel, Palomino, Pedro Ximenez). Konkretne miejsce jego powstawania to miasta El Puerto de Santa Maria, Jerez de la Frontera oraz Sanlucar de Barrameda.

Jak powstaje białe wino z hiszpańskich winogron?

Wino bazowe wzmacnia się destylatem winnym, który z kolei wyrabia się w La Manchy. Beczki z Sherry ustawia się pionowo, a każdego roku przelewa się część wina na niższy rząd. Wino to butelkuje się z beczek na najniższym rzędzie. Dzięki temu mieszają się ze sobą różne roczniki. Są dwa sposoby dojrzewania wina w beczkach. Biologiczne, w którym w używa się drożdży i oksydacyjne, gdzie wino w beczce reaguje z powietrzem. Jaki jest smak tego białego wina? Oscyluje on między wytrawnym do syropowo-słodkiego.

Historia Sherry

Trunek, o którym tu mówimy, nie jest żadną nowością w historii świata. Już 3000 lat temu w Andaluzji tłoczono wino, które możemy uznać za praprzodka sherry. Jeśli wierzyć greckim geografom i historykom, to ok. roku 1100 p.n.e. Fenicjanie sprowadzili winorośl do rejonu Jerez. To właśnie oni założyli miasto Gades, które dzisiaj nosi nazwę Kadyks. O Fenicjanach wiemy, że byli oni handlarzami i żeglarzami, więc znali się na handlu morskim jak nic. To oni odpowiadali za największe dostawy wina w basenie Morza Śródziemnego. Kiedy teren ten opanowali Rzymianie, wina te zaczęły być popularne w całym Imperium Rzymskim. Wiemy, że Rzymianie lubili sobie wypić, więc możemy sobie wyobrazić, że wino to nie zalegało w bezczynnie w beczkach.