w , ,

IPA – co to za gatunek piwa?

chmiel

IPA – czym jest I skąd pochodzi?

IPA to współcześnie jedno z najpopularniejszych oraz najczęściej kupowanych piw. Ale co tak naprawdę wiemy o tym napoju? Czym różni się jego smak od innych piw oraz jak wygląda proces jego warzenia? Niektórym może wydawać się, że piwo to piwo i w warzeniu go nie powinno być żadnej filozofii. To jednak nieprawda, gdyż piwowarstwo jest bardzo starą i rozległą dziedziną. Na przestrzeni lat powstawało bardzo dużo różnych gatunków piwa, które różniły się od siebie wieloma różnymi cechami. Chodzi między innymi o sposób fermentacji oraz proporcje składników. Na końcu oczywiście każde takie piwo ma swój własny unikalny smak.

Oznacza skrót IPA?

Pełna nazwa tego piwa to India Pale Ale. Używamytutaj nazwy anglojęzycznej, dlatego że to właśnie Brytyjczycy jako pierwsi zaoferowali ten trunek. Nazwa więc może się wydawać myląca, gdyż mówimy o Brytyjczykach, a w nazwie jak byk stoi “India”. Musimy pamiętać, że Indie były niegdyś kolonią Imperium Brytyjskiego. Mimo że piwo to powstało na Wyspach Brytyjskich, to celem jego produkcji był eksport. Tak więc poraz pierwszy pojawiło się ona w Indiach.

Pozostałe człony tej nazwy, czyli Ale oraz Pale są dosyć proste. Ale to rodzaj piwa z górnej fermentacji, które swego czasu stało się specjalnością Brytyjczyków. Co ciekawe, większości krajów europejskich zaczął dominować jasny lager, podczas gry na Wyspach Brytyjskich nadal królowało (i króluje do dziś) ale. Słówko Pale zaś oznacza po prostu jasny, a więc nazwa tego piwa to po prostu indyjskie jasne ale.

Czym się różni India Pale Ale od innych gatunków?

Czym różni się IPA od innych gatunków piwa? Oczywiście znajdzie się wiele piw, które będą miały podobne cechy. Dla osoby niedoświadczonej może się wydawać, że tych różnic wcale nie ma. Smakosz jednak od razu rozpozna, co jest grane. I oczywiście mówiąc “doświadczenie” nie mamy na myśli stażu w obalaniu sześciopaków w piątkowy wieczór. Niektórym trunek jakim jest piwo może się właśnie tak kojarzyć. Jako po prostu coś, co ma na celu umilić nam imprezę. Oczywiście tę funkcję również bardzo dobrze spełnia, ale to jednak nie wszystko.

India Pale Ale – smak i aromat

Indian Pale Ale charakteryzuje się jasną, żółtą (czasem jasnopomarańczową) barwą. Zazwyczaj napój jest nieco zamglony, co wiąże się z dużą ilością chmielu. Chmiel ten dodaje się metodą na zimno. Nie jest to jednak reguła, gdyż pijąc Indian Pale Ale możemy też natrafić na takie, które będzie zupełnie klarowne albo – wręcz przeciwnie – zupełnie nieprzejrzyste. Wszystko zależy od tego, na jakiego producenta trafimy.

Inną cechą tego gatunku piwa jest bardzo mocny aromat, który zawdzięczamy nowofalowemu chmielowi. Dodaje on nutę cytrusów (w tym grapefruita oraz cytryny) a także owoców tropikalnych. Aromat może być również nieco kwiatowy lub żywiczny. Owoce te również wyczujemy w smaku, ale to oczywiście nie wszystko, jeśli chodzi o walory smakowe naszego ulubionego piwa. Wyczujemy w nim bardzo mocną nutę chmielu a także lekką słodowatość. Ta druga cecha jest jednak dosyć subtelna i nie każdemu uda się ją poczuć. Jeśli chodzi o goryczkę to w zasadzie mamy tutaj dowolność. Może albo nie być jej wcale albo będzie bardzo wyraźna. Ponownie zależy to przede wszystkim od “widzimisię” producenta.

Napisane przez Oskar Mazej

Jeden komentarz

jabol

Jabol – czym tak naprawdę jest tanie wino?

chmiel

Chmiel – tajemnice domowej uprawy